Baza znanja

Vodič za kupovinu šporeta: koji štednjak je najbolji izbor za vas?

Datum: 04.10.2021.

Štednjak zauzima centralno mjesto u svakoj modernoj kuhinji – na njemu pripremamo obroke, omiljena jela i poslastice i bitno nam je da bude funkcionalan i jednostavan za korištenje. Zbog toga je izuzetno važno da odaberete model šporeta koji odgovara potrebama i navikama cijele porodice. 

Da li kuvate svakodnevno, često koristite pećnicu ili pak volite da pripremate specifična jela na preciznoj temperaturi? Da li se opredijeliti za klasičan električni štednjak s ringlama ili ravnom pločom? Je li bolje rješenje za vašu kuhinju plinski ili kombinovani šporet? Za koja domaćinstva su štednjaci na drva primjer pametne kupovine?

Uz Top izbor vrijedne savjete i korisne preporuke lakše odaberite štednjak po mjeri vaše kuhinje, a u skladu sa budžetom i očekivanjima ukućana.

Klasični električni šporeti – sa ringlama ili ravnom pločom

Kada biraju štednjak za svoju kuhinju, potrošači se većinom na kraju odluče za električan šporet. Bilo da je riječ o štednjacima sa ringlama ili staklo-keramičkom pločom, ovi kuhinjski uređaji su se pokazali kao dragocjeni asistenti u svakoj kuhinji.

Šporeti sa ringlama – praktično rješenje

Klasični električni šporeti posjeduju četiri ringle, i to dvije manje (promjera 145 mm) i dvije veće (180mm) i proizvode se u različitim dimenzijama. Postoje širi i uži modeli (50 cm i 60 cm), te je neophodno prije kupovine obavezno napraviti sva mjerenja i utvrditi koji se bolje uklapa u vašoj kuhinji.

Gorenje električni šporeti su među popularnijim robnim markama na domaćem tržištu, zbog svog modernog dizajna, praktičnih karakteristika i povoljne cijene. Modeli ovog renomiranog brenda izdvajaju se po svojoj energetskoj efikasnosti i specifičnim funkcijama. 

Primjera radi, električni šporet GORENJE E5121SH posjeduje dvije standardne ringle, jednu ekspresnu i još jednu standardnu električnu ploču sa temperaturnim ograničenjem. Uz to ima ergonomsku dugmad i HomeMADE® oblik rerne, po uzoru na tradicionalne peći na drva. Vrata pećnice su dvostruko zastakljena i imaju jednostruku temperaturnu refleksiju (CompactDoor). Još jedna prednost je i olakšano čišćenje pećnice AquaClean funkcijom. 

štednjak-displej-dugmad

Održavanje klasičnih modela šporeta ponekad može biti teži zadatak, jer ringle zahtijevaju više truda oko čišćenja. Sa druge strane, ukoliko dođe do kvara, ringle se lako mogu skinuti i zamijeniti novim. Uz praćenje preporuka proizvođača i nekoliko korisnih savjeta za održavanje, kvalitetan šporet može raditi kao novi 15 godina pa i duže. 

Moderni šporeti sa ravnom keramičkom pločom

Električni šporeti sa staklokeramičkom pločom su veoma brzo pronašli svoje mjesto i kupce na tržištu, zahvaljujući inovativnoj tehnologiji i vrhunskom dizajnu. Glavna razlika u odnosu na klasične šporete na struju ogleda se upravo u ravnoj i glatkoj ploči sa četiri zone grijanja, koje se brzo zagrijavaju i vrlo lako čiste. Zapravo, zone grijanja koje imitiraju ringle postižu željenu temperaturu znatno brže u odnosu na klasične modele sa ringlama. Ploča uglavnom na sredini ima tzv.“vruću” zonu koja služi za održavanje hrane toplom. 

Ukoliko provodite puno vremena u kuhinji i tražite štednjak na kome ćete brže i lakše pripremati obroke, dobar izbor može biti Beko FSS 67000 električni šporet sa ravnom pločom koji ima nekoliko funkcija pečenja. Pored standardnog gornjeg i donjeg zagrijavanja rerne, za većinu Beko modela je tipičan rad sa ventilatorom, 3D funkcija koja podrazumijeva kombinaciju gornjeg i donjeg grijača i ventilator, kao i Full Grill funkcija. Neke od korisnih karakteristika su svakako displej, tajmer, te signal za kraj vremena kuvanja.

Da bi privukli što veći broj potrošača i ispunili očekivanja svojih kupaca, lideri u proizvodnji bijele tehnike utrkuju se na tržištu za poziciju najboljeg i konstantno rade na usavršavanju modela šporeta. Pored unapređenja funkcionalnosti štednjaka, poboljšavaju i dizajn, što za rezultat ima široku ponudu šporeta u raznim dimenzijama i bojama. Prema tome, bez obzira na veličinu i stil kuhinje, vrlo lako možete pronaći model štednjaka koji se savršeno uklapa u enterijer.

Kada je riječ o cijenama, u Top izbor prodavnici možete izabrati električni štednjak već za 375,00 KM ili uložiti više od 700 - 800 KM u nove modele sa raznim inovativnim funkcijama, energetski štedljive i vrhunskog dizajna. 

Plinski šporeti – za precizne kuvare 

Ako tražite ekonomično rješenje za svoju kuhinju i pritom volite da pripremate jela na temperaturi koju sami kontrolišete, izaberite šporet na plin. Umesto ringli, plinski šporeti imaju gorionike, i to uglavnom dva standardne veličine, jedan veliki i jedan pomoćni. 

Zahvaljujući tehničkim inovacijama u proizvodnji plinskih štednjaka, ne morate brinuti o bezbednosti u kuhinji i domu. Naime, većina dostupnih modela ovakvih šporeta posjeduje termoelektrični osigurač za automatsko isključivanje i sistem za kontrolu plina. Takav je i plinski šporet GORENJE G6111WJ, sa specijalno osmišljenim dizajnom gorionika plinske ploče koji omogućuje brže kuvanje i efikasno korištenje plina. Ovaj model šporeta na plin karakterističan je i po zaobljenom obliku rerne, koji osigurava optimalnu cirkulaciju zraka i profesionalno kuvanje na jednoj ili više rešetki u isto vrijeme.

plinski-štednjak-kuhinja-radna-ploča

Premjerite svoju kuhinju i na osnovu raspoloživog prostora izaberite uži ili širi model plinskog štednjaka - dostupni su šporeti širine 40 sm, 50 cm i 60 cm. Cijene šporeta na plin kreću se od 450 do 680 KM i zavise od funkcija kojima određeni model raspolaže.

Kombinovani šporeti – optimalno kuvanje na struju i plin

Kao što im sam naziv govori, kombinovani šporeti kombinuju tehnologiju električnih i plinskih šporeta. Uglavnom dolaze sa dvije električne ringle i dvije plinske ploče za kuvanje, pa tako pružaju više mogućnosti i kompletnije iskustvo kada je priprema hrane u pitanju. Pećnice kombinovanih šporeta su u najvećem broju slučajeva električne, jer omogućuju veću sigurnost i ravnomjernije pečenje. 

Pametan izbor prilikom kupovine su modeli sa električnim paljenjem, jer se njima lakše upravlja i ne postoji mogućnost curenja plina. Međutim, i kombinovani šporeti koji nemaju električno paljenje su sigurni za upotrebu, jer su opremljeni posebnim prekidačem za plin.

Mnogi izbjegavaju kupovinu štednjaka koji kombinuju plin i struju zbog toga što vjeruju da se teško održavaju. Međutim, ove sumnje su neosnovane. Ringle na kombinovanim modelima čiste se isto kao i na klasičnom električnom šporetu, dok se plameni gorionici lako mogu odvojiti od štednjaka i očistiti. Pored toga, neki modeli kao što je Beko FSE 64320 kombinovani šporet imaju izdržljiva vrata rerne koja se lako čiste. Takođe, postoje i štednjaci koji posjeduju tehnologiju lakog čišćenja pećnice, čime se održavanje značajno pojednostavljuje.  

Kvalitetan šporet na struju i plin u našoj internet prodavnici moguće je kupiti već za 420 KM. Kombinovani štednjaci iz Beko i Gorenje proizvodnog programa su skuplji. Primjera radi, kombinovani šporet GORENJE KC6355XT košta skoro 1.300 KM, ali ima upravljačku ploču od nehrđajućeg čelika, kaminski oblik pećnice, kao i napredne karakteristike i funkcije: TouchFree Inox, Aqua Clean, SilverMatte.

Štednjaci na drva – idealni za pripremu hrane i grijanje

Za tradicionaliste koji vole da spoje lijepo i praktično, nepogrešiv izbor su štednjaci na drva. Čuveni smederavac, peć koja vraća u prošlost i djetinjstvo podsjetiće vas na bakinu kuhinju i inspirisati da pripremite izvrsna jela. Pored toga što će cijela kuća mirisati na hljeb i delikatese koje pečete ili kuvate, ovi šporeti na drva imaju i odličan kapacitet grijanja. Smederevac može grijati prostor od 50 do čak 130 kvadratnih metara, pa može biti i te kako ekonomična opcija za grijanje uz dobar odabir drva za ogrev.

Kada su u pitanju štednjaci na drva i ugalj, naš asortiman obuhvata modele vodećih proizvođača kao što su Milan Blagojević Smederevo, Alfa plam i Plamen. U zavisnosti od potreba i očekivanja cijele porodice mogu se kupiti peći s većim kapacitetom grijanja, kao što je štednjak za etažno grijanje, desni ALFA PLAM Term 20. Ovaj model koristi drvo i ugalj kao gorivo, grije površinu od 88-147 m2 i posjeduje čelične ploče za kuvanje koje se skidaju radi temeljnog čišćenja. Pored toga, peć ima i specijalni ključ za otvaranje vrata ložišta u slučaju pregrijavanja. 

U zavisnosti od snage i kapaciteta, u Top izbor online shop-u možete poručiti štednjak na drva po cijeni od 350 KM do 2.380 KM.

Na kraju, ne treba zaboraviti na jedan od vodećih trendova posljednjih godina, a to su ugradbene rerne i ploče za kuvanje. Dizajnirani tako da se uklapaju u enterijer malih (i velikih!) kuhinja, ugradbeni kuhinjski aparati su istovremeno praktično i stilsko rješenje za savremeni dom. Ukoliko vas interesuje kupovina ugradbenih ploča za kuvanje, pogledajte naš vodič u kom se detaljno opisuju sve prednosti ovih kuhinjskih uređaja.

Idealan model štednjaka za svoje domaćinstvo potražite u Top izbor online prodavnici po povoljnoj cijeni. Sretna kupovina!

 

Ostali tekstovi

Moja korpa
Korpa je prazna